Blokfluitles - Muziekonderwijs Marjo

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Blokfluitles

Blokfluitles

Blokfluitles nemen bij Marjo van der Locht heeft zo zijn voordelen:
-Kleine groepen: maximaal 8 leerlingen / 40 minuten, groep 4 en hoger
-Methode: "Blokfluit dat is leuk" van Tom Stone, met CD begeleiding
-Diverse optredens: ook al in het eerste jaar
-Persoonlijke begeleiding: speciale les voor ouder en kind
-Samen muziek leren lezen en blokfluit leren spelen, samen oefenen, elkaar stimuleren en
op een leuke manier met muziek bezig zijn

Lesdagen: seizoen 2017/2018

Maandag: Haps
              Leunen; in samenwerking met Harmonie St. Catharina
 
Dinsdag: Cuijk; in samenwerking met Harmonie Gaudete in Domino
             
Woensdag: Gennep; in samenwerking met Harmonie Unitas et Fidelitas
                Lottum; in samenwerking met Koninklijke Harmonie Lottum
Donderdag: Mill; in samenwerking met Harmonie St. Willibrord
                Langenboom; in samenwerking met Muziekvereniging Amicitia

Hoe ziet het 1e jaar blokfluitles eruit
De eerste maand wordt er gewerkt aan de juiste houding , stand van de vingers, de juiste tongmotoriek en ademhaling zodat ze de juiste basis hebben. Daarna worden de eerste 3 noten aangeleerd en na 6 weken spelen de leerlingen een liedje mee met de CD. Daarna volgen de nieuwe noten elkaar op en spelen ze steeds meer liedjes en kunnen het notenbeeld lezen.
Tijdens de lessen wordt ook de theorie aangeboden, want dat is het basispakketje wat ze meenemen voor een vervolg instrument.
Ook zingen we de liedjes waar de tekst onderstaat en versterken we het ritmegevoel door te werken met verschillende slagwerkinstrumentjes. Halverwege de les zingen we een liedje met gebaren en staan we even op van de stoel om leuke bewegingen te doen tijdens het liedje. Dit om even wat anders te doen en gaan dan weer verder met fluiten. Ook wordt alles goed uitgelegd op een bord en krijgen alle kinderen een beurt. Sommige liedjes lenen zich voor een leuk item zoals blijkt uit onderstaande foto's

Door in kleinen groepen te werken van max 8 kinderen krijgen ze allemaal voldoende aandacht en kunnen ze ook allemaal regelmatig een liedje alleen fluiten waarbij goed wordt opgelet of ze op de juiste manier de tong gebruiken.
Ook zijn er enkele optredens per jaar voor ouders en familie en treden ze op tijdens concerten van de vereniging waar ze bij horen


Het eerste boek hebben ze ongeveer in maart uit en dan gaan we verder met deel 2.
Om alles leuk te laten blijven voor het kind is het belangrijk dat er thuis wordt geoefend, ongeveer 3 keer per week 10 minuten. Want vanzelf gaat het helaas niet.


Maar…Muziek maakt slim en is ontzettend leuk om te doen

Verder in het 2e jaar

In de 2e jaar gaan we verder in het 2e deel maar met de herfstvakantie krijgen de leerlingen het December Album mee. Dit boek staat vol met de bekende Sinterklaas en Kerstliedjes en er zit een meespeel CD bij. De leerlingen gaan dan ook optreden bij verschillende gelegenheden met deze liedjes.


Vanaf januari werken we weer in deel 2 en als dat boek uit is komt deel 3.  Dit boek krijgen we niet helemaal uit omdat er vanaf maart op de les steeds andere instrumenten getoond worden waarop de kinderen ook mogen proberen te spelen.
De leerlingen mogen ook  kennismaken met de blaasinstrumenten van de vereniging en wordt u als ouder daar ook bij betrokken. Dit is geheel vrijblijvend maar zo krijgen de leerlingen een idee welke instrumenten er zijn.
Ook zijn er verschillende concerten en optredens waar de kinderen aan mee mogen werken.


Alle onderdelen van de les zoals hier boven beschreven komen terug in dit jaar. Ook in dit jaar valt of staat alles met voldoende oefening thuis, het gaat niet vanzelf.

Maar de blokfluitles is een basis  van waaruit je prima verder kunt in  de wereld van de muziek


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu